Gedragshulp

Hondenfluisteraar

Therapeute, psychologe, het heeft ondertussen zo veel namen en ieder wil opvallen en noemt het weer wat anders. “Hondenfluisteraar”, daar was ik in 1999 trots op toen de pers GVA en ATV me die naam gaf, maar ondertussen doet me die naam huiveren wegens alle mensen die zichzelf die naam hebben toegeëigend of een sensatiezoekende tv-zenders die naam te pas en te onpas gebruiken. Sommige hondenfluisteraars zijn gewoon ondeskundige dierenbeulen.

Een dierenarts is geen gedragstherapeut of voedingsdeskundige. Een trainer is geen therapeut. Een therapeut is (soms) geen trainer.

Oorzaken van probleemgedrag

Het lijkt de laatste tijd IN om een therapeut te raadplegen voor dingen die met gewone training en gezond verstand zijn op te lossen. Veel zogezegd probleemgedrag komt door een verkeerde keuze van ras. Je gaat beiden uit werken en hebt enkel in het weekend tijd en ’s avonds vlug blokje om, omdat het MOET en je koopt een werkhond? Dan vraag je om problemen. Niks mis met je hond, als hij je meubels sloopt, de tuin omspit en blaft naar alles wat beweegt, je hond vertoont natuurlijk gedrag. Gedrag dat je niet graag hebt, maar je geeft hem geen alternatief.

Veel probleemgedrag komt voort uit verkeerde fok, de broodfokkers en ook met stamboom heb je spijtig genoeg broodfokkers! De raskenmerken worden niet meer in ere gehouden, bv. de golden retriever een schat van een hond en kindvriendelijk, maar momenteel één van de meest bijtgrage honden, door ondeskundige fok enkel uit winst en dan spreken we nog niet over zijn uiterlijk en de ziektes. Een Jack Russel is een pittige hond, een werkhond maar veel verkocht aan oudjes met alle gevolgen vandien voor de HOND. Veel zou opgelost worden moest er eindelijk eens iets gedaan worden aan de fokkers, maar ja de euro telt, het dierenleed, maar ook het menselijke leed telt niet mee.

Veel probleemgedrag komt voort uit de verkeerde voeding. Hondenbrok, diner uit blik is NIET geschikt voor honden, ook al probeert alle reclame, onze fokker en zelfs veel dierenartsen ons het tegendeel te doen geloven. 

ChékeSommige honden hebben daadwerkelijk hulp nodig ook al ligt het probleem steeds bij de mens. Bij probleemgedrag zou er eerst een dierenarts geraadpleegd moeten worden om lichamelijke kwalen uit te sluiten, maar vele dierenartsen zijn niet deskundig in voeding, hebben ze ook niet geleerd, en vergeten de impact die bewaarmiddelen, kleurstoffen en anti-oxidanten op het zenuwstelsel en de hersenen hebben, maar elke ernstige gedragstherapeute zou die kennis WEL moeten hebben, maar ja, van wat moeten ze dan leven als al veel kan opgelost worden in één consultatie en niet te vergeten de sponsoring die ze krijgen van de brokken fabrikanten.

Advies

Uiteraard is niet alles zo simpel en soms hebben vooral de baasjes wel echt hulp nodig, die niet kan gegeven worden door een gewone trainer en daar komt dan een gedragstherapeut aan te pas. Zelf vind ik de gangbare prijzen waanzinnig hoog en niet iedereen kan die betalen. Wij zijn een VZW, vandaar dat we de prijzen voor iedereen betaalbaar kunnen houden.

Een gouden raad: bezint, eer je begint. Koop een ras bij een GOEDE fokker en een ras dat bij je past. Een goede fokker kweekt meestal maar één ras, heeft af en toe een nestje en de pups zijn meestal al besproken voor de geboorte. Een goede fokker geeft geen pup aan gelijk wie. Of haal een hond uit het asiel, je weet wat je in huis haalt en er zitten echte schatten tussen die gewoon bij de verkeerde mensen zaten.

En je bent wat je eet, is ook niet te onderschatten.

Als je deze regels toepast en je gaat dan nog een geschikte puppy cursus volgen, zonder dwang en trek en sleur, dan zijn er in de toekomst geen gedragstherapeuten meer nodig.

Heb je een probleemhond, heeft je hond een gedragsstoornis of heb je hulp/advies nodig, dan kun je me altijd contacteren.

Martine: 
tel. 0476 71 08 78